VLEERMUIZEN     

Deze werkgroep bestaat uit 4 personen. Het doel is om te inventariseren welke vleermuizen er in onze regio voorkomen en het beschermen van deze soorten.We werken daarbij samen met de VLED(Vleermuiswerkgroep Drenthe).Vooral in en rond Coevorden komen vrij veel vleermuizen voor. Met behulp van een 'BATDETECTOR' (een soort ontvanger van vleermuisgeluiden) weten we welke soorten het zijn.

Een andere taak van deze werkgroep is ook om voor nieuwe vleermuisonderkomens te zorgen. Samen met de Gemeente Coevorden hebben we voor een winterverblijf in natuurgebied 'Klinkenvlier' gezorgd.
Tijdens de eerste winter(2004) zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid nauwkeurig gemeten. Dit ziet er perfect uit. Op 9 november 2003 werd er voor het eerst een grootoorvleermuis aangetroffen. Ook de afgelopen jaren zaten er vleermuizen. Meest grootoren.

In mei 2007 hebben we samen met de Provincie Drenthe voor een nieuw winterverblijf in natuurgebied Heinegoor gezorgd(zie foto's). Dit ondergronds verblijf (2 meter onder de grond)is gemaakt van oude duikerelementen. De elementen zijn 2 meter hoog. We hebben er 10 achterelkaar geplaatst. 

  

In januari worden ieder jaar tellingen verricht in de winterverblijven. Dit is tevens de mogelijkheid om de beestjes eens van heel dichtbij te zien. In Drenthe kennen we zo'n 15 verblijven. Het gaat hierbij om oude ijskelders, aardappelkelders en bunkers.

Een andere taak van deze werkgroep is het geven van excursies en lezingen.
Hiervoor bestaat iedere keer weer veel belangstelling. Per avond worden maximaal 15 deelnemers toegelaten.
Inmiddels hebben we de beschikking over zes batdetectoren. Het aantal toe te laten deelnemers zal daardoor vergroot kunnen worden. Behalve een aantal lezingen, hebben we ook een aantal excursies gehouden. Wilt u eens een vleermuisexcursie meemaken, dan kunt u zich bij onderstaand telefoonnummer opgeven.
Ook voor kinderen een mooie belevenis.


Co÷rdinator van deze werkgroep is:   Jan Nicola´  Tel. 0643588570 
Ook voor lezingen, excursies of overlastmeldingen kunt u hier terecht.
 
Terug naar begin